Автор: Елица Стаменова, Свободна ЕвропаРазкарай се, тъпак!“ Тези думи на кандидат-президент

...
Автор: Елица Стаменова, Свободна ЕвропаРазкарай се, тъпак!“ Тези думи на кандидат-президент
Коментари Харесай

Елица Стаменова, Свободна Европа: По-добре да си тръгнем заедно.“ Мисирките, времето в Москва и как е на други места

Автор: Елица Стаменова, " Свободна Европа "

„ Разкарай се, дръвник! “ Тези думи на кандидат-президент към публицист доведоха до остри рецензии. Репортери бойкотираха изявите му, синдикати отхвърлиха да се срещат с него поради отношението му и в последна сметка той загуби изборите.

Историята, както към този момент допускате, не се развива в България. Главното настоящо лице е Никола Саркози, годината е 2012 година, по време на предизборната акция във Франция преди той да загуби вота от Франсоа Оланд. Да приписваме тази загуба на абсурда, разразил се след обидата на публицист, би било пресилено. Реакцията на държанието на тогавашния държавен глава и претендент за идващ мандат обаче заслужава внимание.

Случката се развива на фона на митинги на служащи в металургични предприятия, при които се стига до конфликти с полицията. Силите на реда употребяват сълзотворен газ против протестиращите. Репортерът пита президента каква е неговата позиция. „ Разкарай се, дръвник “, е гневната реакция на президента. „ Извинявам се… Но тъй като той е приветлив, той е млад “, реагира той секунди по-късно, само че абсурдът към този момент е реалност.

Саркози е прочут и с други реплики по отношение на публицисти, които провокират остри реакции. Две години по-рано президентът събира публицисти за всекидневен брифинг (off the record). Репортери го питат за неотдавна разразил се скандал, обвързван с финансиране на предизборна акция на някогашния френски министър председател Едуар Баладюр, която Саркози е управлявал. Държавният глава избухва и споделя, че въпросите са толкоз неуместни, че все едно той да назова някой кореспондент „ педофил “ без да има доказателства. На излизане от залата, Саркози се обръща към публицистите: „ До на следващия ден, другари педофили. “

Случката провокира комплициране. Брифингът е бил всекидневен, само че записи на думите на президента има. Неговите помощници оказват напън записите да се изтрият, оповестяват по-късно западни медии. Накрая публицистите вземат решение, че думите на Саркози въпреки всичко би трябвало да се разгласяват и те излизат в няколко френски издания, като провокират реакции по целия свят.

А в този момент към България
У нас през последните дни вниманието притегли отношението на премиера Бойко Борисов към представители на медиите, които той назова „ мисирки “. Подобно на историята със Саркози и репортера, наименуван „ простак “, българският министър председател също се извини незабавно. И стимулира сравнението на публицистите с пуйки с метода, по който задават въпроси. „ Казах като, не съм споделил, че сте. Както ме гоните и всички говорите дружно. “

Внимание притегли и отношението на основния прокурор Иван Гешев към въпросите на Атанас Чобанов от „ Биволъ “, който няколко пъти попита: „ Как е времето в Москва “. По време на същата преживелица евродепутатът Александър Йорданов се обърна към журналиста: „ Абе, може ли да приказваш такива нелепости бе, Чобанов? “

На " мисирките " на Борисов реагира Асоциацията на европейските публицисти – България (АЕЖ), която акцентира, че „ министър председателят за следващ път си разреши да се държи неуважително към публицисти, които изпълняваха отговорностите си – да му задават въпроси, за да осведомят аудиторията по тематики от неоспорим публичен интерес “. От организацията обърнаха внимание и на обстоятелството, че изявлението на премиера е било съпроводено и от опит на публицисти от уеб страницата „ ПИК “ да го защитят, нападайки по този метод сътрудниците си.

Солидарност в гилдията
От АЕЖ акцентираха, че „ за смела публицистика е нужна както поддръжката на обществото, по този начин и взаимност в гилдията “. И показаха като образец случай във Англия от последните дни.

Един от съветниците на премиера Борис Джонсън не позволи до конференция представители на уважавани медии – „ Хъфингтън пост “, „ Индипендънт “ и други. Журналистите са били поканени, само че помолени да си тръгнат малко преди началото на брифинга по тематики, свързани с Брекзит. Заедно с недопуснатите публицисти обаче си потеглят и останалите кореспонденти, които вземат решение, че е по-добре да изоставен дружно, в сравнение с да разрешат на „ Даунинг Стрийт “ 10 да взема решение кой може да задава въпроси и кой не, написаха по-късно няколко издания в Обединеното кралство. Сред напусналите публицисти са представители на Би Би Си, „ Телеграф “, „ Гардиън “, „ Скай нюз “ и други.

Съветниците на Джонсън по връзките неотдавна не разрешиха на министри да вземат участие в предаване на радио Би Би Си. Членовете на кабинета са били посъветвани да не приказват с политически публицисти импровизирано. Правителството на Джонсън планува фрапантна промяна в модела на финансиране на Би Би Си. В публицистични мнения няколко английски медии съпоставиха метода, по който държавното управление на Джонсън се отнася с медиите, с тактиката на Доналд Тръмп в Съединени американски щати.

През последните седмици в Съединени американски щати тематиката за отношението на ръководещите към публицистите беше върната на дневен ред откакто представителят на Националното публично радио беше отстранен от листата с кореспонденти, които да съпроводят държавния секретар Майк Помпео при визитата му в Европа и Азия.

Това решение на Държавния департамент беше предшествано от изявление на друга журналистка от радиото с Помпео. Мари Луис Кели е задала на държавния секретар поредност от въпроси за Украйна. След края на изявлението тай споделил, че очаквал въпросите да са за Иран, не за Украйна. Кели дала отговор, че желанието ѝ е било да задава въпроси и по двете тематики и това е конкретизирано с екипа на Помпео авансово.

Държавният секретар реагирал яростно, стана ясно от обявата на радиото. Помпео не отхвърли това в обществените си изказвания, само че упрекна журналистката, че е нарушила правилото на диалозите off the record и я назова лъжкиня. Двамата задочно си размениха реплики, като Кели се оплака от неуважително отношение на Помпео, който я предиздвикал да уточни Украйна на картата. А Помпео загатна, че Кели, която е магистър европеист, е показала вместо Украйна Бангладеш.

С Помпео в Европа обаче е било планувано да пътува друга журналистка на радиото – Мишел Келмън. Именно по тази причина от медията настояват, че са подложени на напън от Държавния департамент.

За изключването на Келмън от листата с репортерите за визитата в Европа първо заяви Асоциацията на кореспондентите в Държавния департамент, професионална организация на интернационалните кореспонденти. Асоциацията осъди решението на Държавния департамент. „ Смятаме за недопустимо да бъде наказван по този метод член на нашата асоциация “, са споделя в позицията. „ Можем да заключим, че Държавният департамент си отмъщава на Националното публично радио. “

Самият президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп постоянно назовава уважавани публицисти „ лъжци “ и „ манекенки “, а медии дефинира като „ цялостни със скучни неистини “. Влиятелни интернационалните организации, като Комитета за отбрана на публицистите, дефинират сходни изявления на Тръмп като сериозна опасност за медиите, тъй като думите му стимулират стотици и даже хиляди хора да заплашват и тормозят намерено публицисти.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа -->
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР